Passageway

Environmental sculpture

local limestone rocks, stone paving, olive trees, herbaceous plants

 

Sculpture Garden for Peace and Coexistence,

Kaukab Abu-ElHija,

Israel, 1996

The idea for this installation arose from the topographical situation of the place, which is situated on the ridge of a hill. From here the visitor is offered two strikingly different views: one view westwards towards the Mediterranean Sea and the other one towards Kaukab village, which is beautifully situated on a rounded mound against the backdrop of successive layers of mountain ridges leading towards the Upper Galilee.

Passageway - Site before beginning.jpg

​The sculpture was created on site, during a period of three intensive weeks and with the help of the local community.

Passageway - on site model.jpg

Inspired by his first impression, the artist created an ad-hoc sketch model on site, using small pieces of local limestone.The design accentuates the transition from one view to the other by creating a passageway, marked on either side by monolithic blocks of local stone of varying shape, size and orientation.

 

PICT2798.JPG
Passageway-Process1.jpg

The sculpture was created on site, during a period of three intensive weeks and with the help of the local community

placement of rocks.jpg
passageway process 2.jpg

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom